Gezond ritme

Alles is momenteel anders. En juist nu is het belangrijker dan ooit om een gezond ritme voor jezelf te creëren. Misschien wil je al heel lang beter voor jezelf gaan zorgen. Werken aan een gezond en vitaal leven. Ongezonde gewoontes afleren en jezelf gezonde gewoontes aanleren, maar door de drukte van aller dag kan je slecht je ouder gewoontes doorbreken. Zie deze periode als een kans om een nieuw en gezond ritme op te bouwen. Alles staat toch al op losse schroeven. Juist nu is een mooi moment om een nieuw fundament te leggen. Om een gezond ritme te ontwikkelen die aan de basis staan van hoe je voortaan met voeding, beweging en slaap wilt omgaan.

Rust, reinheid en regelmaat

Hoe je een nieuw gezond ritme kunt ontwikkelen? Met Rust, Reinheid en Regelmaat. Hoe beangstigend de nieuwe realiteit momenteel ook kan zijn. Het verplicht ons allen ook om even stil te staan, om uit de sneltrein te stappen en dichter bij onszelf te komen. Om ons na te laten denken over onze gezondheid, gezonde gewoontes en een gezond ritme. Hoe heb ik eigenlijk de laatste jaren voor mijzelf gezorgd? Ben ik momenteel fit? De vraag “Zou ik het virus aankunnen?” is wellicht een aantal keer door je hoofd geschoten. Is mijn weerstand sterk genoeg? (hier binnenkort een blog over het verhogen van je weerstand) Een nieuw gezond ritme terwijl alles anders is. Hoe kun je gezond eten als de supermarkten leeg gehamsterd zijn? Slapen als je zorgen hebt om je financiën of gezondheid? Of blijven sporten als bijna alle sportgelegenheden dicht zijn? Uiteraard willen wij graag samen met jullie opzoek naar een gezond ritme.

Weekplanner voor een gezond ritme

Al jaren maak ik gebruik van een weekplanner of deskplanner van de Hema Koop je Weekplanner hier . Dit naast mijn agenda. In mijn agenda noteer ik alle afspraken. In mijn weekplanner plan ik mijn dagen om een gezond ritme te creëren. Zeker nu de dag geen kaders meer heeft, is het fijn om je dag zelf te kaderen. Mensen die plannen; krijgen over het algemeen meer gedaan dan mensen die wel zien hoe de dag gaat verlopen. Zeker in deze onzeker tijd vinden je hersenen het ook prettig om houvast te hebben. Onzekerheid zorgt bij veel mensen stress en somberheid en daarom is het aanhouden van gewoontes en ritmes juist nu zo belangrijk. Weekplanner Plan ’s ochtends drie taken in die je sowieso gedaan wilt hebben die dag en start daar ook mee. Zorg wel dat de taken behapbaar en overzichtelijk zijn. I.p.v. “De garage opruimen” kun je ook als taak hebben “De middelste plank van de garagekast opruimen”. Als je taken realistisch zijn en je ze aan het einde van de dag ook echt kunt afvinken, geven ze je een positief gevoel. Dit positieve gevoel gaat er voor zorgen dat je het ook vol kunt houden. Aan het begin van de week maak ik een To do lijst voor die week. Per dag kies ik dus maximaal 3 taken uit die to do lijst voor die week. Nooit meer dan drie. Dat frustreert alleen maar.

Taken

We zijn gewend om onze To do lijst vaak te wijden aan klusjes en materiële zaken. Maar als je een gezond ritme wil gaan ontwikkelen, zet dan ook vooral “To do” dingen op je weekplanner die met een gezond ritme te maken hebben. Denk aan iedere dag 30 minuten wandelen, 10 000 stappen per dag behalen, iedere dag minimaal een uur buiten zijn. Iedere dag minimaal 200-300 gr. groente eten, twee keer per week minimaal 60 minuten intensief bewegen, elke dag 8 uur slapen etc. Zou je dan iedere dag drie taken van je lijstje afvinken dan heb je je gezonde ritme al te pakken.

Gewoontes

Wellicht vind je het momenteel lastig om een gezond ritme aan te houden (of überhaupt een ritme) Het is natuurlijk ook verleidelijk om wat langer op bed te blijven liggen, in je huispak te blijven als je de deur niet uit hoeft voor je werk, je huishouden even te laten voor wat het is (er komt toch heen visite langs) ongezonde en snelle maaltijden te nuttigen (geen puf meer om te koken na een dag bank hangen). Toch willen we je op het hart drukken om zo veel mogelijk vast te houden aan je gewoontes. En scherp ze nog een beetje aan zodat het ook nog eens gezonde gewoontes worden.

Geboden

Een paar geboden voor een gezond ritme:
 • Sta iedere dag rond hetzelfde tijdstip op (ook in het weekend)
 • Ga iedere dag rond het zelfde tijdstip op bed
 • Zorg dat je tussen de 7 en 9 uur slaapt op een dag
 • Zorg dat je iedere dag minimaal 1 uur buiten bent
 • Eet zo min mogelijk voedsel dat in een fabriek geproduceerd wordt
 • Beweeg minimaal twee keer per week 60 minuten intensief
 • Zet dagelijks minimaal 10000 stappen
 • Begin je dag met een glas water (eventueel met citroen)
 • Eet twee stuks fruit op een dag
 • Pak voor alles minder dan 5km de fiets
 • Neem als het kan altijd de trap
 • Plan je maaltijden, activiteiten, beweging en slaap
 • Plan ook je rustmomenten
 • Sta op voor social media. Iedere keer als je op je social media zit sta je op
 • Geef jezelf maximaal drie taken op een dag en begin daar ook mee
Deze week post ik nog een keer mijn eigen weekschema tijdens deze corona periode.
We zijn uiteraard heel erg benieuwd naar jullie eigen gezonde ritmes. 
Wat doen jullie nu om gezond, fit en vitaal te blijven?
Hoe combineren jullie thuisschool, werk, beweging, rust en activiteiten momenteel?

Let us know! Ook als we kunnen helpen
Over omdat  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *